Stoły tematyczne na weselach goszczą często i zachwycają wyglądem, smakiem i obfitością. Są jednak takie stoły, które są absolutnie wyjątkowe – takie tworzy Agnieszka. Jest artystką, która czaruje niesamowite rzeźby i kompozycje z warzyw, owoców i nie tylko! Chcesz dowiedzieć się, czym jest carving i w jaki sposób może zagościć na Waszej uroczystości? Zapraszam do lektury!
Ostrzegam – możliwe, że w trakcie czytania pojawi się mały, albo wielki głodek 😉
Czym jest carving?
Carving jest to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Niesamowicie oryginalna dziedzina sztuki , która polega na wycinaniu za pomocą odpowiednich narzędzi pięknych rzeźb wykonanych z owoców czy warzyw, natomiast w połączeniu z finezyjnie wyciętymi kwiatami tworzą wyszukane dzieła artystyczne. Carving przyjechał do nas z dalekiego Wschodu stosunkowo niedawno ponieważ ok 20 lat, natomiast jego piękno z roku na rok zdobywa coraz większą rzeszę odbiorców. Obecnie carving jest wpisany do polskiego rejestru zawodów jako rzeźbiarz w owocach i warzywach, co umożliwia rozwój i wykorzystanie potencjału osobom zajmującym się rzeźbieniem w tych wymagających produktach.
Carving jest to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Niesamowicie oryginalna dziedzina sztuki , która polega na wycinaniu za pomocą odpowiednich narzędzi pięknych rzeźb wykonanych z owoców czy warzyw, natomiast w połączeniu z finezyjnie wyciętymi kwiatami tworzą wyszukane dzieła artystyczne. Carving przyjechał do nas z dalekiego Wschodu stosunkowo niedawno ponieważ ok 20 lat, natomiast jego piękno z roku na rok zdobywa coraz większą rzeszę odbiorców. Obecnie carving jest wpisany do polskiego rejestru zawodów jako rzeźbiarz w owocach i warzywach, co umożliwia rozwój i wykorzystanie potencjału osobom zajmującym się rzeźbieniem w tych wymagających produktach.
Co możesz zaoferować Państwu Młodych? Stół z finezyjnie wyciętymi i ułożonymi owocami ?
Podobizna nowożeńców wydrążona w arbuzie?
Tak to prawda moje stoły owocowe są bardzo oryginalne. Sytuacje z wielu ostatnich miesięcy utwierdziły mnie w przekonaniu, że kierunek wykorzystania mono porcji w serwowaniu owoców jest idealnym rozwiązaniem do zachowania reżimu sanitarnego a ponadto fantastycznym rozwiązaniem umożliwiającym wydobycie walorów smakowych oraz wrażenia artystycznego podczas ekspozycji owoców przy organizowaniu wszystkich imprez okolicznościowych czy firmowych.
Czy portret pary młodej wyrzeźbiony w arbuzie to dobry pomysł na wesele..?
Tutaj już wszystko zależy od klientów i ich dystansu do siebie. Nie każdy ma odwagę zdecydować się na swój portret w takim dniu, natomiast bardzo często wykonuję standardowe grafiki ślubne, które idealnie podkreślają tematykę imprezy.
Skąd czerpiesz inspiracje do tworzenia swoich ozdób?
Jest to bardzo trudne pytanie. Moje inspiracje są wszędzie, czasami wystarczy jazda samochodem obok pola rabarbarowego lub sadu. Kocham przebywanie z naturą i jestem głodna nowości. Każda wolna chwile poświęcam na szukanie nowych rozwiązań, oczywiście dopasowanych do mojego wyobrażenia całokształtu rzeźbionej dekoracji czy stołu owocowego. Bardzo często stosuje nowe – moje rozwiązania czy zastosowania, ale również czerpię inspirację od światowych kucharzy, florystów czy osób zajmujących się carvingiem.
Czy po przywiezieniu ozdób na wesele układasz je sama czy jest to po stronie sali lub Państwa Młodych?
Ponieważ moja firma zajmuje się usługą cateringu owocowego, cała oprawa takiego stołu należy do mnie. Dowożę przygotowane w pracowni owoce lub rzeźby do miejsca docelowego chłodnią, tak aby zachowana była najwyższa jakość produktu. Zawsze wcześniej ustalam charakter dekoracji, która będzie przewidziana podczas konkretnej imprezy tak aby dopasować wykorzystanie kostek lustrzanych lub plastrów drewnianych na których będą ustawione wszystkie zaplanowane dekoracje owocowe. Nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy Państwo Młodzi mają swój wymarzony dzień, który jest jedyny w swoim rodzaju i mieliby być odpowiedzialni np. za moje owoce. Tutaj to absolutnie nie może być brane pod uwagę, ponieważ tego typu dekoracje są
wystawiane maksymalnie najpóźniej przez przyjazdem Pary Młodej i gości do lokalu. Kwestia współpracy z salą polega na udostępnieniu odpowiedniego miejsca – stołu nakrytego identycznym np. obrusem tak aby stół szwedzki słodki miał zgraną oprawę i tworzył spójną całość. We współpracy z lokalami zwracam uwagę na rozwiązania korzystne dla klienta tak aby maksymalnie wykorzystać potencjał wykonania mojej dekoracji. Bardzo często część deserów owocowych zostaje do dyspozycji obsługi kelnerskiej tak aby systematycznie podczas trwania wesela była uzupełniana zawartość stołu świeżymi deserami.
Czy wszystkie ozdoby wykonane w Twojej pracowni są jadalne?
Bardzo ciekawe pytanie i myślę że odpowiedzi zaskoczą.
Jeżeli chodzi o produkty przygotowane do zjedzenia to oczywiście, że tak są jadalne. Natomiast czasami zdarza się że osoby nie mają wiedzy jak jeść owoce, szczególnie te egzotyczne. Wielokrotnie są sytuacje, gdy ktoś zje skórkę, która jest niekoniecznie smaczna tak jak to jest w przypadku marakui. Czasami również są opinie, że jest coś trujące, idealnym przykładem jest tutaj jest miechunka. Moim priorytetem jest edukacja ludzi w tym kierunku. Zawsze jeżeli tylko mam możliwość do wykonania swoich dekoracji wykorzystuję wszystkie owoce dostępne w danym momencie na rynku. Prowadzę również grupę carvingową Agi- Magi gdzie staram się przekazywać wiele cennych informacji dotyczących owoców i warzyw, tych naszych rodzimych oraz tych egzotycznych.
I rzeźby.. Tutaj ich charakter jest bardzo mocno ukierunkowany na dekorację. Kompozycje są najczęściej wyeksponowane tak aby przyciągały, zaskakiwały i oczywiście były wzrokową atrakcją dla uczestników np. imprezy weselnej. Do wykonania tego typu dekoracji wykorzystuję oczywiście owoce i warzywa: arbuzy, dynie, selery, kalarepy itd. Natomiast ze względu na to, że oprócz gastronomi mam kierunek florysty, staram się łączyć razem rozwiązania w autorskie projekty rzeźbione. Carving w swojej specyfikacji jako zawód rzeźbiarza w owocach warzywach w zawodach pokrewnych ma wpisany dekorator wnętrz czy florysta, więc w tej kwestii mam nieograniczony wachlarz możliwości i potencjał do wykorzystania. Wówczas mimo, że rzeźby są wykonane z produktów jadalnych razem w połączeniu z liśćmi czy innymi elementami dekoracyjnymi tworzą efekt pięknej dekoracji, natomiast do konsumpcji przygotowane są desery ze świeżych owoców aby razem się uzupełniać i zaspokoić gusta gości.
Z jakim wyprzedzeniem należy zamówić u Ciebie owocowe ozdoby na wesele?
Przyznam, że jeżeli podoba się aranżacja mojego stołu owocowego to lepiej nie zwlekać z rezerwacją terminu. Jest to bardzo wymagające i czasochłonne rozwiązanie i mimo, że staram się aby moja firma się rozwijała to są limity przy realizacji zleceń. Na stałe współpracuję w tym momencie z lokalem gdzie zabezpieczam systematycznie oprawę owocową, dlatego też każde dodatkowe realizacje to przedsięwzięcie logistyczne, które musi być zorganizowane na każdym etapie realizacji zamówienia. Szczególnie wymagające realizacje to te przy których odległość od mojej pracowni przewyższa 100 km.
Które ozdoby cieszą się największym zainteresowaniem wśród klientów?
Ostatnie wiele miesięcy sprawiło, że na moje usługi zmienił się klient.
Obecnie jest on bardziej świadomy tego czego chce czy oczekuje. W tym momencie najczęściej jest zamawiany dekoracyjny stół owocowy, tak aby zachęcić ale również nakarmić swoich gości. Pokazać im coś wyjątkowego i oryginalnego ale również mieć zapewniona odpowiednią ilość owoców na dane przyjęcie. Dużym atutem decydując się na dekorację stołu owocowego są obecnie tzw. porcje do ręki. Ich zastosowanie idealnie sprawdza się podczas jedzenia. Wszystkie owoce pokrojone i odpowiednio przygotowane tylko zachęcają do poczęstunku takim pucharem z owocami.
Czy ozdoby trzeba wizualnie dopasować do wystroju sali?
Czy owoce świetnie pasują do każdego klimatu?
Jeżeli chodzi o rzeźby to jest to mój tzw. konik, zawsze staram się dopasować rzeźbę do stylu przewidzianego w dekoracji sali np: glamour, rustykalny czy boho. Wybieram wówczas odpowiednie warzywa czy owoce tak aby rzeźba miała wyjątkowy charakter. Kwiaty wykonane z kalarepy, białej rzepki idealnie sprawdzają się w bielach i kremach. Seler korzeniowy jest fantastyczny w dekoracjach których motywem przewodnim jest złoto, jego naturalne wybarwianie w ciemny odcień razem w połączeniu z brokatem idealnie imituje stare złoto. W stylu glamour nie dodaje prawie wcale motywów zieleni tak jak jest to w oryginale, natomiast ściśle trzymam się obowiązującej kolorystyki. Przy tworzeniu tego typu dekoracji, puszczam wodze fantazji i dodaję często niezwykłe dodatki np. pieczarki czy pąki kwiatowe aby kompozycja była spójną i przyciągała wzrok.
Czy owoce świetnie pasują do każdego klimatu?
Moim zdaniem tak, pytanie jaki efekt końcowy chcemy uzyskać, ponieważ wachlarz możliwości jest ogromny i tutaj trzeba przeanalizować kilka rozwiązań aby wspólnie podjąć najlepszą decyzję.
Przygotowujesz również kawiory owocowe. Czy Twoim zdaniem je także można wykorzystać podczas wesela?
Właśnie dlatego tak bardzo mi się spodobały. Nie lubię standardowych rozwiązań, winogrona położone na paterze czy półmiskach powinny już dawno odejść w zapomnienie, natomiast to jest proces, który musi potrwać. Wiem to z doświadczenia, że ludzie boją się nowego i aby to wdrożyć i ich przyzwyczaić potrzebna jest cierpliwość i czas.
Moja propozycja podania owoców podczas przyjęć jest inna, dlatego też uważam, że dodatek kawiorów wykonanych z owoców dodaje,
Właśnie dlatego tak bardzo mi się spodobały. Nie lubię standardowych rozwiązań, winogrona położone na paterze czy półmiskach powinny już dawno odejść w zapomnienie, natomiast to jest proces, który musi potrwać. Wiem to z doświadczenia, że ludzie boją się nowego i aby to wdrożyć i ich przyzwyczaić potrzebna jest cierpliwość i czas.
Moja propozycja podania owoców podczas przyjęć jest inna, dlatego też uważam, że dodatek kawiorów wykonanych z owoców dodaje,
po pierwsze, jeszcze ekskluzywności do już pięknych porcji deserowych,
po drugie edukuje, że owoce to nie tylko winogron, pomarańcz czy truskawka na talerzu, ale mogą być podane w oryginalnej wersji właśnie kawioru.
Poza tym kawior owocowy czy warzywny, ponieważ taki też robię, to nowe trendy panujące na świecie już od jakiegoś czasu w najlepszych restauracjach, dlatego też uważam, że są idealnym dodatkiem do moich deserów i sprawiają, że aranżacje moich stołów owocowych są jeszcze bardziej atrakcyjne.
W tym momencie mam trzy różne zastosowania tych pięknych małych kulek jako:
– dodatek do moich deserów ze świeżych owoców
– dodatek do moich deserów ze świeżych owoców
– porcje degustacyjne tak aby poznać smaki i pokazać, że to też jest do zjedzenia
– natomiast kawior w połączeniu ze świeżo wyciśniętymi sokami tworzy fantastyczne połączenie wizualne i smakowe jako szoty
Cały czas szukam nowych rozwiązań tylko czasami ręce nie nadążają za myślami, kolejne atrakcje już niebawem.
Cały czas szukam nowych rozwiązań tylko czasami ręce nie nadążają za myślami, kolejne atrakcje już niebawem.
Czy do tworzenia dekoracji używasz tylko owoców ?
Czy to również np. kwiaty jadalne lub coś do utrzymania świeżości owoców?
Tak ja bardzo lubię wdrażać oryginalne połączenia, dlatego też jako dodatek dekoracyjny oprócz samych finezyjnie wyciętych owoców używam kwiatów jadalnych, które tylko dodają uroku i dodatkowej jeszcze atrakcyjności. Zastosowania takie edukują i pokazują nowe piękne połączenia.
W swojej pracy nie używam nic do przedłużenia żywotności owoców, najważniejszy jest przy tej wymagającej pracy jaką jest praca z owocami i warzywami czas. Tutaj wszystko musi być przygotowane na ostatnią chwilę i oczywiście odpowiednio schłodzone, dlatego też jeżdżę chłodnią i moje produkty są dostarczane na ostatnią chwilę, tak aby zachować maksymalnie ich jakość.
Czy to również np. kwiaty jadalne lub coś do utrzymania świeżości owoców?
Tak ja bardzo lubię wdrażać oryginalne połączenia, dlatego też jako dodatek dekoracyjny oprócz samych finezyjnie wyciętych owoców używam kwiatów jadalnych, które tylko dodają uroku i dodatkowej jeszcze atrakcyjności. Zastosowania takie edukują i pokazują nowe piękne połączenia.
W swojej pracy nie używam nic do przedłużenia żywotności owoców, najważniejszy jest przy tej wymagającej pracy jaką jest praca z owocami i warzywami czas. Tutaj wszystko musi być przygotowane na ostatnią chwilę i oczywiście odpowiednio schłodzone, dlatego też jeżdżę chłodnią i moje produkty są dostarczane na ostatnią chwilę, tak aby zachować maksymalnie ich jakość.
I słowem zakończenia…
Największym krokiem milowym jest to, że ludzie dalej tkwią w przekonaniu, że owoce… to tylko owoce. Jest to dla mnie bariera , której znikanie ma bardzo powolny proces. Moja praca to artystyczne podejście, ale również wielogodzinne poświęcenie o którym mało kto wie. Samo przygotowanie dekoracji stołu to nie tylko weekend, to cały tydzień pracy często w sezonie bez dnia wolnego. Cała oprawa stołu: kostki lustrzane, szkło, kieliszki jest dostarczane do lokali z których musi być później zabrane. Wyrzeźbienie arbuza, kwiatów, a potem upięcie rzeźby nie działa za pomocą czarodziejskiej różdżki, jest to koronkowa ręczna sztuka, która wymaga czasu i najczęściej nieprzespanych nocy. Same desery są przygotowywane w dniu wesela więc na tzw. ostatnią chwilę aby były jak najwyższej jakości. Dlatego powstała moja upragniona pracownia, aby mieć możliwość odpowiedniej pracy i przygotowania się do realizacji zamówień. Stres … O to mój przyjaciel od serca, który towarzyszy mi z czystą przyjemnością 🙂
A catering owocowy to piękna ale wymagająca atrakcja i smakołyk. Chciałbym aby przyszedł czas, w którym ludzie mają świadomość pracy innych, poświęcenia, zdolności i wiedzy w tym co otrzymują, korzystając z tego typu dekoracji.
Największym krokiem milowym jest to, że ludzie dalej tkwią w przekonaniu, że owoce… to tylko owoce. Jest to dla mnie bariera , której znikanie ma bardzo powolny proces. Moja praca to artystyczne podejście, ale również wielogodzinne poświęcenie o którym mało kto wie. Samo przygotowanie dekoracji stołu to nie tylko weekend, to cały tydzień pracy często w sezonie bez dnia wolnego. Cała oprawa stołu: kostki lustrzane, szkło, kieliszki jest dostarczane do lokali z których musi być później zabrane. Wyrzeźbienie arbuza, kwiatów, a potem upięcie rzeźby nie działa za pomocą czarodziejskiej różdżki, jest to koronkowa ręczna sztuka, która wymaga czasu i najczęściej nieprzespanych nocy. Same desery są przygotowywane w dniu wesela więc na tzw. ostatnią chwilę aby były jak najwyższej jakości. Dlatego powstała moja upragniona pracownia, aby mieć możliwość odpowiedniej pracy i przygotowania się do realizacji zamówień. Stres … O to mój przyjaciel od serca, który towarzyszy mi z czystą przyjemnością 🙂
A catering owocowy to piękna ale wymagająca atrakcja i smakołyk. Chciałbym aby przyszedł czas, w którym ludzie mają świadomość pracy innych, poświęcenia, zdolności i wiedzy w tym co otrzymują, korzystając z tego typu dekoracji.
Obecnie przygotowuję się do realizacji kompleksowych słodkich stołów szwedzkich, tak aby całość była w jednakowej oprawie. Aby aranżacja ciasta, owoców i deserów razem współgrała i tworzyła całość, przyciągała wzrok i zachwycała oprawą. Wielokrotnie moje owoce mocno wyrózniały się, wręcz przytłaczały produkty innych, stąd decyzja i etapy współpracy z pracowniami cukierniczymi.
Uwielbiam nowe rozwiązania, te które krążą gdzieś w świecie i są dla mnie inspiracją , dlatego też pojawiają się nowe produkty: kawior czy shoty .
Uwielbiam nowe rozwiązania, te które krążą gdzieś w świecie i są dla mnie inspiracją , dlatego też pojawiają się nowe produkty: kawior czy shoty .
Tropikalne owoce, które najczęściej pojawiają się w kurortach wakacyjnych teraz zagoszczą na moich stołach w postaci deserów. Obrany kierunek na tę chwilę to Brazylia i właśnie z tego kraju mam dostarczane owoce. Desery tropikalne na bazie śmietany, serków czy kremów z dodatkiem owoców, o których mało kto słyszał : acai, guarany, capuacu, gujawy, jabuticaby, białego cacao, pitayi w połączeniu z innymi owocami oraz kawiorem zaskoczą niejednego smakosza. Wiem, że wprowadzenie takich produktów, to czas potrzebny na edukację i znalezienie klienta, którego interesują niestandardowe rozwiązania będzie trudny, ale wierzę, że tak ekskluzywne, wyjątkowe i oryginalne produkty znajdą swojego odbiorcę. Odbiorcę, który doceni jakość, nakład pracy, czas i autorskie wykonanie oparte na wiedzy, doświadczeniu oraz poszukiwaniu nowego tego …czegoś..z pazurem..
Zapraszam na chwilę relaksu przy oglądaniu moich prac, może na dołączenia do mojej grupy carvingowej, aby pogłębić swoją wiedzę w kierunku owoców i warzyw
Zapraszam na chwilę zastanowienia: jak można stworzyć takie rzeźby.
Zapraszam do kontaktu, wszystkich tych, którzy chcą być częścią tworzenia niebanalnych rozwiązań i połączeń.
Zdjęcia nie są autorstwa Art-Focus – otrzymane od bohaterki wpisu jako materiał z prawem do publikacji.