Fruitilicious

tort szwarcwaldzki

U mnie w domu rodzinnym się nie piekło. Wszystko co potrafię uszykować w kwestii wypieków i tortów to efekt mojego uporu – „skoro nie mogę kupić smacznego ciasta to ja je w końcu upiekę”. Obecnie nie podjęłabym się tylko zrobienia makaroników (bo uważam je za przerost formy nad treścią) oraz sufletu czekoladowego. A tort szwarcwaldzki? Ależ o każdej porze dnia i nocy!

Lista składników

  1. Forma – tortownica o średnicy 24 cm – wykładamy dno papierem do pieczenia. Podane składniki wystarczą na przygotowanie 2 cienkich biszkoptów, jeśli chcesz otrzymać wyższy, bardziej okazały tort to upiecz biszkopt w 2 turach podwajając składniki. 

  2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie w kilku porcjach dodajemy cukier cały czas ubijając aż piana będzie lśniąca i sztywna. Potem dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Wyłączamy mikser i dodajemy przesiane mąki oraz kakao i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

    Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzałki góra/dół). Pieczemy przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

    Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy masę środkową. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Następnie biszkopt dzielimy na 2 równe części. Pierwszy blat smarujemy konfiturą i wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugim biszkoptem. Smarujemy biszkopt konfiturą.

  3. Wykładamy drugą połową masy śmietanowej. Przekładanie kontynuujemy w zależności od ilości blatów biszkoptu.

  4. Brzegi polewamy konfiturą. Podajemy po schłodzeniu