Melon jest jednym z moich ulubionych owoców, który wcale nie jest oczywisty w smaku. Choć uwielbiam się zachwycać melonem z szynką parmeńską, to wspaniale jest zjeść lekki i owocowy deser z melonem.
Lista składników
żółty melon
1/4 łyżeczki ksantanu (można pominąć)
1 galaretka cytrynowa
200 gr mascarpone
100 gr kajmaku
50 gr gryki ekspandowanej/ryżu preparowanego
mięta
Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Schłodzić.
Melona obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować na mus blenderem. Dodać ksantan i zmiksować na wysokich obrotach do zagęszczenia. (ksantan można pominąć, konsystencja będzie mniej puszysta i bardziej wodnista). Można dosłodzić.
Mascarpone zmiksować z kajmakiem.
W pucharku umieścić pokrojoną galaretkę, nałożyć musu. Posypać gryką ekspandowaną. Na wierzch nałożyć masę z mascarpone.