Melon jest jednym z moich ulubionych owoców, który wcale nie jest oczywisty w smaku. Choć uwielbiam się zachwycać melonem z szynką parmeńską, to wspaniale jest zjeść lekki i owocowy deser z melonem.

Lista składników
- żółty melon
- 1/4 łyżeczki ksantanu (można pominąć)
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 gr mascarpone
- 100 gr kajmaku
- 50 gr gryki ekspandowanej/ryżu preparowanego
- mięta
- Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Schłodzić.
- Melona obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować na mus blenderem. Dodać ksantan i zmiksować na wysokich obrotach do zagęszczenia. (ksantan można pominąć, konsystencja będzie mniej puszysta i bardziej wodnista). Można dosłodzić.
- Mascarpone zmiksować z kajmakiem.
- W pucharku umieścić pokrojoną galaretkę, nałożyć musu. Posypać gryką ekspandowaną. Na wierzch nałożyć masę z mascarpone.
- Udekorować miętą.



