Fruitilicious

mus melonowy

Melon jest jednym z moich ulubionych owoców, który wcale nie jest oczywisty w smaku. Choć uwielbiam się zachwycać melonem z szynką parmeńską, to wspaniale jest zjeść lekki i owocowy deser z melonem. 

Lista składników

  1. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Schłodzić.
  2. Melona obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować na mus blenderem. Dodać ksantan i zmiksować na wysokich obrotach do zagęszczenia. (ksantan można pominąć, konsystencja będzie mniej puszysta i bardziej wodnista). Można dosłodzić.
  3. Mascarpone zmiksować z kajmakiem.
  4. W pucharku umieścić pokrojoną galaretkę, nałożyć musu. Posypać gryką ekspandowaną. Na wierzch nałożyć masę z mascarpone.
  5. Udekorować miętą.