Fruitilicious

tort jogurtowy z frużeliną

Są ciasta, które wymagają wiele pracy i pójścia na dodatkowe zakupy. A są takie, które zrobisz nawet jeśli masz niewiele w lodówce. Do takich ciast należy ciasto jogurtowe. W tej wersji jest wypasione bo z kremem i frużeliną, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zaserwować je solo, albo upieczone z dowolnymi owocami. Aha! I to ciasto wybacza wiele – zamiast jogurtu możesz dać śmietanę 18% albo 12%, albo mascarpone, albo majonez, albo nawet mleko (wtedy daj o 1/4 mniej).

Lista składników

  1. Tort zrobiłam z 2 blatów ciasta jogurtowego – tortownica o śr 25 cm.
  2. FRUŻELINA:
    Czereśnie wrzuć do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu aż puszczą sok, zrobią się miękkie. Doprowadź do wrzenia. Wyłącz gaz i wlej mąkę rozmieszaną z wodą, dokładnie wymieszaj. Jeśli całość ma zbyt rzadką konsystencję – powinien to być kisiel, to dodaj więcej mąki. Odstaw do ostygnięcia.
  3. CIASTO JOGURTOWE:
    Do misy robota wsyp cukier i sól. Wbij jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
    Możesz też oddzielić białka od żółtek. Białka ubijasz wówczas na puszystą bezę powoli wsypując cukier łyżka po łyżce (aż cukier całkowicie rozpuści się w bezie). Następnie dodajesz żółtka i całość miksujesz jeszcze chwilę.
  4. Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać olej. Wlewaj go cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach.  Słodką pianę i tłuszcz miksuj tylko chwilę.
  5. Zmniejsz obroty miksera i dodaj jogurt naturalny. Jogurt nie może być zimny. Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka, soda i proszek do pieczenia). Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z silikonową łopatką lub drewnianą łyżką, ale tylko do połączenia się składników.
  6. Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy. Na dno wyłóż papier do pieczenia.
  7. Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jogurtowe jest już upieczone. 
  8. Zostaw do ostygnięcia. Upiecz drugi blat.
  9. KREM:
    Zimne mascarpone i śmietankę umieść w misie robota. Dodaj cukier.
  10. Miksuj na wysokich obrotach, ale tylko na tzw. 3/4 – nie do pełnej sztywności, jak to zwykle śmietanę, ale tak, aby masa nadal spływała z łyżki. Kiedy masa będzie takiej konsystencji dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
  11. Na blat jogurtowy wyłóż połowę frużeliny. Przykryj kremem i kolejnym blatem. Ten blat przykryj obficie kremem i na krem wyłóż resztę frużeliny. Schłódź w lodówce.