Są ciasta, które wymagają wiele pracy i pójścia na dodatkowe zakupy. A są takie, które zrobisz nawet jeśli masz niewiele w lodówce. Do takich ciast należy ciasto jogurtowe. W tej wersji jest wypasione bo z kremem i frużeliną, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zaserwować je solo, albo upieczone z dowolnymi owocami. Aha! I to ciasto wybacza wiele – zamiast jogurtu możesz dać śmietanę 18% albo 12%, albo mascarpone, albo majonez, albo nawet mleko (wtedy daj o 1/4 mniej).
Lista składników
- ciasto jogurtowe (1 blat)
- 100 gr mąki ryżowej
- 80 gr mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia GF
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 180 gr jogurtu
- 150 gr drobnego cukru
- 60 gr oleju
- frużelina czereśniowa
- 200 gr wydrylowanych czereśni
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- krem
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 gr mascarpone
- 50 gr cukru pudru
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Tort zrobiłam z 2 blatów ciasta jogurtowego – tortownica o śr 25 cm.
- FRUŻELINA:
Czereśnie wrzuć do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu aż puszczą sok, zrobią się miękkie. Doprowadź do wrzenia. Wyłącz gaz i wlej mąkę rozmieszaną z wodą, dokładnie wymieszaj. Jeśli całość ma zbyt rzadką konsystencję – powinien to być kisiel, to dodaj więcej mąki. Odstaw do ostygnięcia. - CIASTO JOGURTOWE:
Do misy robota wsyp cukier i sól. Wbij jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
Możesz też oddzielić białka od żółtek. Białka ubijasz wówczas na puszystą bezę powoli wsypując cukier łyżka po łyżce (aż cukier całkowicie rozpuści się w bezie). Następnie dodajesz żółtka i całość miksujesz jeszcze chwilę. - Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać olej. Wlewaj go cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Słodką pianę i tłuszcz miksuj tylko chwilę.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj jogurt naturalny. Jogurt nie może być zimny. Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka, soda i proszek do pieczenia). Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z silikonową łopatką lub drewnianą łyżką, ale tylko do połączenia się składników.
- Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy. Na dno wyłóż papier do pieczenia.
- Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jogurtowe jest już upieczone.
- Zostaw do ostygnięcia. Upiecz drugi blat.
- KREM:
Zimne mascarpone i śmietankę umieść w misie robota. Dodaj cukier. - Miksuj na wysokich obrotach, ale tylko na tzw. 3/4 – nie do pełnej sztywności, jak to zwykle śmietanę, ale tak, aby masa nadal spływała z łyżki. Kiedy masa będzie takiej konsystencji dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
- Na blat jogurtowy wyłóż połowę frużeliny. Przykryj kremem i kolejnym blatem. Ten blat przykryj obficie kremem i na krem wyłóż resztę frużeliny. Schłódź w lodówce.