Tarta bezglutenowa jest wcale niełatwa. Najtrudniejsze jest uzyskanie takiego ciasta kruchego, które nie rozpadnie się pod naciskiem wzroku 😉 Za to tarta wypełniona aromatycznymi śliwkami na pewno jest w stanie wywołać uśmiech, nawet u sceptyków tego owocu!

Lista składników
- kruche ciasto
- 100 gr masła
- 100 gr cukru
- 75 gr mąki ryżowej
- 50 gr mąki gryczanej
- 50 gr mąki ziemniaczanej
- 25 gr mąki owsianej
- 25 gr siemienia lnianego mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
- nadzienie
- 400 ml mleka
- 1 budyń smak śmietankowy
- 60 gr cukru
- 80 gr miękkiego masła
- CIASTO:
Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko na jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki do chłodzenia na 30 minut. - W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuj je widelcem.
- Schłodzoną tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
- KREM:
Odlej ½ szklanki mleka i wymieszaj z budyniem. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany wcześniej budyń i zagotuj do zgęstnienia ciągle mieszając. - Ugotowany budyń przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą tak aby dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na jasną masę, a następnie dodawaj stopniowo budyń stale miksując, aż powstanie jednolity krem. Gotowy krem wyłóż na schłodzoną tartę.
- Śliwki pokrój na cienkie półksiężyce i od środka układaj na kremie w kształt kwiatu. Schłódź w lodówce.



