Fruitilicious

tarta śliwkowa

Tarta bezglutenowa jest wcale niełatwa. Najtrudniejsze jest uzyskanie takiego ciasta kruchego, które nie rozpadnie się pod naciskiem wzroku 😉 Za to tarta wypełniona aromatycznymi śliwkami na pewno jest w stanie wywołać uśmiech, nawet u sceptyków tego owocu!

Lista składników

  1. CIASTO:
    Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko na jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki do chłodzenia na 30 minut.
  2. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuj je widelcem.
  4. Schłodzoną tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
  5. KREM:
    Odlej ½ szklanki mleka i wymieszaj z budyniem. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany wcześniej budyń i zagotuj do zgęstnienia ciągle mieszając.
  6. Ugotowany budyń przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą tak aby dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.
  7. Miękkie masło utrzyj na jasną masę, a następnie dodawaj stopniowo budyń stale miksując, aż powstanie jednolity krem. Gotowy krem wyłóż na schłodzoną tartę. 
  8. Śliwki pokrój na cienkie półksiężyce i od środka układaj na kremie w kształt kwiatu. Schłódź w lodówce.