Sernik to ciasto, które każdy zna. Sztuka pieczenia sernika idealnego owiana jest wręcz legendami. Dlatego dzisiaj niniejszy przepis pozwoli Ci na 2 rzeczy: jeśli usiądzie to zakryjesz to polewą i pomarańczami. A kawior pomarańczowy odwróci uwagę wszystkich i zbierze dla Ciebie same komplementy!
Lista składników
- sernik
- 1 kg mielonego twarogu
- 4 jajka
- 200 gr masła
- 150 gr cukru
- 1 budyń waniliowy
- polewa
- 100 gr masła
- 100 gr cukru pudru
- 100 ml śmietany 30%
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
- 1 łyżeczka żelatyny
- Caviar
- wysoka szklanka oleju spożywczego
- 200 ml soku pomarańczowego dosłodzonego miodem
- 2,5 gr agaru
- pomarańcze
- SERNIK:
Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Jeśli masz piekarnik tylko z termoobiegiem, to ustaw temperaturę 175-180 stopni. - Kostkę masła roztop w rondelku na minimalnej mocy lub w mikrofali. Nie doprowadzaj masła do wrzenia. Rondelek odstaw do przestudzenia. W misce umieść razem: ser twarogowy z wiaderka; 4 jajka; roztopione i przestudzone masło (może być jeszcze lekko ciepłe); 150 gramów cukru; saszetkę proszku budyniowego bez cukru.
Jeśli nie masz budyniu, to do masy możesz też dodać 40 g skrobi ziemniaczanej.
Jeśli używasz rzadszego twarogu mielonego do serników, to zamiast jednej saszetki budyniu, możesz wsypać dwie. - Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Masę serową mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.
- Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Pamiętaj o tym, że tortownica ma być od spodu wyłożona papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba wykładać pergaminem. Nie ma też potrzeby natłuszczania rantów od wewnątrz.
- Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra / dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca.
- Po całkowitym przestudzeniu sernik umieść w lodówce na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- POLEWA:
Do 2 łyżek wrzątku dodać 1 łyżeczkę żelatyny i mieszać do całkowitego połączenia. - Do rondelka dodać masło, cukier, śmietanę i kakao. Podgrzewać do połączenia wszystkich składników. W trakcie podgrzewania mieszać.
- Polewę zagotować i odstawić. Do polewy dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać, ale nie ubijać.
- Polewę odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Półpłynną polewą polać sernik. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- CAVIAR:
Do wysokiej szklanki należy wlać olej i odstawić na noc do lodówki do schłodzenia. Chcąc przygotować kuleczki, do garnka wlej około 200 ml soku pomarańczowego z miodem, a następnie dodaj 2,5 grama agaru. Składniki w garnku dokładnie mieszaj i podgrzewaj. Gdy sok w naczyniu zacznie wrzeć, należy go jeszcze gotować przez około minutę, a następnie ściągnij z palnika i studź przez około 1-2 minuty. Tak przygotowany sok z agarem nabierz do strzykawki. - Teraz wystarczy już tylko powoli wkraplać sok z agarem do szklanki wypełnionej schłodzonym olejem. Sok z agarem sam przybierze kształt kuleczki. Na koniec przyrządzony kawior przecedź przez sitko i przepłucz chłodną wodą – gotowe.
- Na serniku z polewą ułóż plastry pomarańczy i caviar. Smacznego!