Fruitilicious

sernik świąteczny

Sernik to ciasto, które każdy zna. Sztuka pieczenia sernika idealnego owiana jest wręcz legendami. Dlatego dzisiaj niniejszy przepis pozwoli Ci na 2 rzeczy: jeśli usiądzie to zakryjesz to polewą i pomarańczami. A kawior pomarańczowy odwróci uwagę wszystkich i zbierze dla Ciebie same komplementy!

Lista składników

  1. SERNIK:
    Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Jeśli masz piekarnik tylko z termoobiegiem, to ustaw temperaturę 175-180 stopni. 
  2. Kostkę masła roztop w rondelku na minimalnej mocy lub w mikrofali. Nie doprowadzaj masła do wrzenia. Rondelek odstaw do przestudzenia. W misce umieść razem: ser twarogowy z wiaderka; 4 jajka; roztopione i przestudzone masło (może być jeszcze lekko ciepłe); 150 gramów cukru; saszetkę proszku budyniowego bez cukru. 
    Jeśli nie masz budyniu, to do masy możesz też dodać 40 g skrobi ziemniaczanej.  
    Jeśli używasz rzadszego twarogu mielonego do serników, to zamiast jednej saszetki budyniu, możesz wsypać dwie.
  3. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Masę serową mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.
  4. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Pamiętaj o tym, że tortownica ma być od spodu wyłożona papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba wykładać pergaminem. Nie ma też potrzeby natłuszczania rantów od wewnątrz.
  5. Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra / dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca.
  6. Po całkowitym przestudzeniu sernik umieść w lodówce na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 
  7. POLEWA:
    Do 2 łyżek wrzątku dodać 1 łyżeczkę żelatyny i mieszać do całkowitego połączenia.
  8. Do rondelka dodać masło, cukier, śmietanę i kakao. Podgrzewać do połączenia wszystkich składników. W trakcie podgrzewania mieszać. 
  9. Polewę zagotować i odstawić. Do polewy dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać, ale nie ubijać. 
  10. Polewę odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Półpłynną polewą polać sernik. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
  11. CAVIAR:
    Do wysokiej szklanki należy wlać olej i odstawić na noc do lodówki do schłodzenia. Chcąc przygotować kuleczki, do garnka wlej około 200 ml soku pomarańczowego z miodem, a następnie dodaj 2,5 grama agaru. Składniki w garnku dokładnie mieszaj i podgrzewaj. Gdy sok w naczyniu zacznie wrzeć, należy go jeszcze gotować przez około minutę, a następnie ściągnij z palnika i studź przez około 1-2 minuty. Tak przygotowany sok z agarem nabierz do strzykawki.
  12. Teraz wystarczy już tylko powoli wkraplać sok z agarem do szklanki wypełnionej schłodzonym olejem. Sok z agarem sam przybierze kształt kuleczki. Na koniec przyrządzony kawior przecedź przez sitko i przepłucz chłodną wodą – gotowe. 
  13. Na serniku z polewą ułóż plastry pomarańczy i caviar. Smacznego!