Fruitilicious

ptasie mleczko z galaretką

Pomimo, że najlepiej smakują truskawki prosto z krzaczka, to nie sposób się nie zgodzić, że desery i wypieki z truskawkami są oszałamiająco pyszne! I choć najbardziej szokujący jest sernik z truskawkami to od dawna jestem zagorzałą fanką truskawek w galaretce 🙂

Lista składników

  1. BISZKOPT:

    Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas dokładnie ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.

    Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Dodać olej i krótko zmiksować.

  2. W oddzielnej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną i sodę. Otrzymaną mieszankę dodać do ubitej masy, w kilku partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Chodzi o to aby nie było widocznej białej mąki, ale aby ubita piana za bardzo nie opadła.

  3. Przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut w 180 stopniach.

  4. WARSTWA TRUSKAWKOWA: Umyte i obrane truskawki wyłóż na biszkopt. Otocz biszkopt z truskawkami rantem cukierniczym, albo obręczą od tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby można było wylać galaretkę. 
  5. Żelatynę wymieszaj z 3 łyżkami ciepłej wody aby napęczniała. Wodę z cukrem i sokiem zagotuj i zdejmij z ognia. Wymieszaj w wodzie napęczniałą żelatynę do rozpuszczenia i odstaw do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wylej na truskawki na biszkopcie i wstaw do lodówki.
  6. PTASIE MLECZKO: Galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia.
  7. Śmietankę ubij na prawie sztywną masę i wlej zimną galaretkę, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  8. W razie potrzeby miskę z masą wstaw do lodówki, aż masa zacznie nieco tężeć (ok. kilka minut wystarczy).
  9. Tężejącą masę wylej na warstwę truskawkową i wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.