Umówmy się – jest mało zielonych ciast. Więc jeśli chcesz wywołać efekt WOW to zielony mech będzie do tego idealny.

Lista składników
- ciasto
- 350 gr szpinaku mrożonego
- 75 ml soku z cytryny
- 120 gr cukru
- 4 jajka
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 150 gr mąki ryżowej
- 150 gr mąki ziemniaczanej
- czerwone porzeczki
- krem
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody, zmiksować przy pomocy blendera, dodając sok z cytryny. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- W oddzielnej misie ubić na wysokich obrotach jajka z cukrem, do momentu uzyskania jasnej, gęstej masy. Miksować dalej, wlewając strużką olej, aż do połączenia. Następnie dodawać na zmianę mąkę i zmiksowany szpinak szczypty soli.
- Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 190 ºC przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika wbić patyczek w środek ciasta, żeby sprawdzić, czy całkowicie się dopiekło. Wyjąć na kratkę i przez ok. 30 min. studzić w formie.W czasie kiedy ciasto się studzi, przygotować krem. Mascarpone i śmietanę (mocno schłodzone) zmiksować z cukrem pudrem na gładki krem.
- Całkowicie wystudzone ciasto przekroić ostrym nożem na 2 części – w ok. 3/4 jego wysokości. Cieńszy blat skruszyć do miski, duży ułożyć na paterze. Rozsmarować na nim krem, a wierzch przykryć okruchami, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować porzeczkami.



