Szukając inspiracji na ciasto z winogronami byłam mocno rozczarowana – ten owoc jest wręcz pominięty! Dlatego przepis powstał na bazie jednego z moich ulubionych ciast.
Lista składników
- 100 gr mąki ryżowej
- 80 gr mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia GF
- 1/4 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
- 180 gr jogurtu
- 150 gr cukru
- 60 gr oleju
- 400 gr winogron
- lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
- Do misy robota wsyp cukier i sól. Wbij jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
Możesz też oddzielić białka od żółtek. Białka ubijasz wówczas na puszystą bezę powoli wsypując cukier łyżka po łyżce (aż cukier całkowicie rozpuści się w bezie). Następnie dodajesz żółtka i całość miksujesz jeszcze chwilę. - Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać olej. Wlewaj go cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Słodką pianę i tłuszcz miksuj tylko chwilę.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj jogurt naturalny. Jogurt nie może być zimny. Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka, soda, kakao i proszek do pieczenia). Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z silikonową łopatką lub drewnianą łyżką, ale tylko do połączenia się składników.
- Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy. Na dno wyłóż papier do pieczenia.
Na wierzch ciasta połóż winogrona. - Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jogurtowe jest już upieczone.
- Zostaw do ostygnięcia.
- LUKIER:
Przesiany przez sitko cukier puder wsyp do miski. Dolej wodę i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyj, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Lukier nałóż na wystygnięte ciasto.