Fruitilicious

ciasto jogurtowe z winogronami

Szukając inspiracji na ciasto z winogronami byłam mocno rozczarowana – ten owoc jest wręcz pominięty! Dlatego przepis powstał na bazie jednego z moich ulubionych ciast.

Lista składników

  1. Do misy robota wsyp cukier i sól. Wbij jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
    Możesz też oddzielić białka od żółtek. Białka ubijasz wówczas na puszystą bezę powoli wsypując cukier łyżka po łyżce (aż cukier całkowicie rozpuści się w bezie). Następnie dodajesz żółtka i całość miksujesz jeszcze chwilę.
  2. Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać olej. Wlewaj go cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach.  Słodką pianę i tłuszcz miksuj tylko chwilę.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodaj jogurt naturalny. Jogurt nie może być zimny. Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka, soda, kakao i proszek do pieczenia). Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z silikonową łopatką lub drewnianą łyżką, ale tylko do połączenia się składników.
  4. Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy. Na dno wyłóż papier do pieczenia.
    Na wierzch ciasta połóż winogrona.
  5. Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jogurtowe jest już upieczone. 
  6. Zostaw do ostygnięcia.
  7. LUKIER:
    Przesiany przez sitko cukier puder wsyp do miski. Dolej wodę i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyj, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Lukier nałóż na wystygnięte ciasto.