Fruitilicious

brownie z pomidorami

Kto jadł dżem pomidorowy? No nikt! Dlatego proste i wspaniałe brownie możesz podkręcić serwując je z tym nieoczywistym dodatkiem. To będzie naprawdę petarda!

Lista składników

  1. Zacznij od zrobienia dżemu. Umyj pomidory i zmiksuj. Wlej do garnka i gotuj z cukrem, mieszając co jakiś czas, do momentu zredukowania objętości o połowę. Dodaj sok z cytryny i przyprawy i gotuj do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji często mieszając. Przelej do słoików, odłóż około 300 gr do przełożenia brownie. Dżem ze słoików wykorzystasz do naleśników, gofrów i deserów.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli planujesz tort (jak u mnie na zdjęciach) to podwój składniki i przygotuj 2 tortownice, w których wyłóż tylko dno papierem.
  3. Jajka w temperaturze pokojowej ubij z cukrem na jasną, gładką masę. Masło rozpuść w kąpieli wodnej z czekoladą i po lekkim przestudzeniu dodaj do jajek. Po wymieszaniu dodaj zmieszane mąki z sodą i wszystko wymieszaj.
  4. Ciasto przelej do tortownicy i piecz ok 35 minut w 170 stopniach.
  5. Wyjmij brownie i ostudź. Przełóż dżemem i podawaj 🙂