Kto jadł dżem pomidorowy? No nikt! Dlatego proste i wspaniałe brownie możesz podkręcić serwując je z tym nieoczywistym dodatkiem. To będzie naprawdę petarda!
Lista składników
- brownie (jedno piętro)
- 200 gr gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 170 gr masła
- 200 gr cukru
- 100 gr mąki ryżowej
- 50 gr mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki sody
- dżem pomidorowy
- 1 kg pomidorów
- 200 gr cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki imbiru startego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka chili (opcjonalnie)
- Zacznij od zrobienia dżemu. Umyj pomidory i zmiksuj. Wlej do garnka i gotuj z cukrem, mieszając co jakiś czas, do momentu zredukowania objętości o połowę. Dodaj sok z cytryny i przyprawy i gotuj do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji często mieszając. Przelej do słoików, odłóż około 300 gr do przełożenia brownie. Dżem ze słoików wykorzystasz do naleśników, gofrów i deserów.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli planujesz tort (jak u mnie na zdjęciach) to podwój składniki i przygotuj 2 tortownice, w których wyłóż tylko dno papierem.
- Jajka w temperaturze pokojowej ubij z cukrem na jasną, gładką masę. Masło rozpuść w kąpieli wodnej z czekoladą i po lekkim przestudzeniu dodaj do jajek. Po wymieszaniu dodaj zmieszane mąki z sodą i wszystko wymieszaj.
- Ciasto przelej do tortownicy i piecz ok 35 minut w 170 stopniach.
- Wyjmij brownie i ostudź. Przełóż dżemem i podawaj 🙂